CamperStudio

Dr. Peterdi János eskővő és családi fotós: peterdiphoto.hu

Kazahsztán VI. rész – Aktau hegység, leszakad a fék

Az Éneklő dűnékhez 50 km földút vezet, azon vissza is kell jönni, majd még délebbre fordulva 80 km a Aktau-hegység, ahonnan szintén vissza is kell jönni. Lehet haladni, viszont a hegyek felé volt egy olyan szakasz, ahol a hegyekről lejövő vízfolyam 500 méterenként kis mederben keresztezi az utat. A kis meder annyit jelent, hogyha 60-80 km/h-val mész, hogy az autó kimozogja az úthibkákat (a lánctalpas mintát, amiről már írtam) és meg szeretnél állni időben, komoly fékezésre kényszerülsz.

Nagyon sunyi kis kiszáradt átfolyások ezek, alig lehet észrevenni őket. Menni meg kell, mert ha lassan mész még rosszabb az autónak. Összesen kb. 10 km-en van ez a helyzet, amit visszafelé még egyszer meg kell tenni. Mi a hegy lábánál aludtunk, reggel kirándultunk egyet a fehér-vörös színekben pompázó hegyekben. Persze már korán nagyon forró minden, viszont a hegyekből kanyargó kiszáradt folyómeder jól járható.

A kirándulás után visszaindultunk Almaty felé, ám jelzett az autó, hogy be van húzva a kézifék (nem volt). Gondoltam beporosodott a szenzor, hiszen idefelé annyi por volt, hogy belül is teljesen ellepte az autót, sőt a hátsó ajtót csak alapos átmosás és wd40-nel bekenés után tudtuk csak kinyitni. Sajnos nem a por okozta a hibajelzést, az országút felé félúton elszállt a fék.

Így már biztossá vált, hogy harmadjára is vissza kell mennünk Almatyba, a Mitsubishi szervizbe, mivel nemcsak a fék, de a motor teljesítmény sem volt rendben. A motorprobléma odáig fajult, hogy mire elértünk Almatyba már semmi erő nem volt, alig bírt elindulni, menni. Ráadásul azt a 200 km-t gyakorlatilag megbízható fék nélkül tettük meg, utántöltögetve az olajat.

Nem valami biztonságos, főleg, hogy egy komoly hegyről is le kellett ereszkednünk út közben. Mint kiderült az elkorrodálódott fékerőszabályzó konzol szakadt le, valószínűleg a leszakadást követően sem szűnő terepezés alatt szétverte magát az eszköz, pár fékcső szintén sérült. Új cserealkatrész nincs, nem éri meg behozni, használtat találtak szerencsére, reméljük nem lesz vele gond.

A motorteljesítmény csökkenésének kivizsgálása komolyabb dió, csak találgatni lehet, hogy mi lehet. Első körben lekapták a tankot, az üzemanyagszűrő nagyon koszos volt, szóval cserés és új benzinpumpát is kap az autó. Reméljük ez megoldja a problémát, mert nem olcsó sem a fék, sem a pumpa és szűrőcsere. Ha, nem oldja meg, még számtalan dolog okozhatja a problémát, mindegyik drágább alkatrész.

Jelenleg három napja vesztegelünk a Mitsubishi szerviznél, viszont nagyon kedvesek és engedik, hogy esténként a parkolóban kempingezzünk. Napközben pedig van egy kényelmes kanapénk és hűtött ügyfélvárónk. Jobb, mint kint várakozni, de sokkal rosszabb, mint úton lenni. Legalább meg tudom vágni a videókat és tudunk blogolni.

Hát így állunk jelenleg, nem túl fényes, de ez van. Egy ilyen volumenű túrába ez bele van kalkulálva, semmi vész. Kicsit persze rosszul esik és aggódva tekintünk az előttünk álló mongol útviszonyokra, de majd megoldjuk. Mindent megoldunk, ahogy eddig is tettük. Ha könnyű lenne, mindenki megkerülné a Földet.

Next Post

Previous Post

© 2024 CamperStudio

Theme by Anders Norén