CamperStudio

Peterdi János fényképész

Kazahsztán III. rész – Kaindy-tó

Furcsa dolgokat hoz néha az élet: otthon szépen felkészítették az autót az Autostudio szakemberei, eljöttünk 10000 km-t Almaty városáig, ahol esedékessé vált egy olajcsere. Persze kértem egy teljes diagnosztikát is, hogy ha valamit cserélni kell, most cseréljük ne amikor már nincs szerviz a közelben. Cseréltek is egy kisebb alkatrészt a biztonság kedvéért, de ennyi. A diagnosztikán kihoztak egy kb. 300 ezer forintos árajánlatot egyéb alkatrészek cseréjére is, de egyik sem volt indokolt Budapestig. Kigurultunk Almatyból és élveztük, ahogy suhan Krokodil.

150 km-t tettünk meg, majd komoly teljesítményvesztést tapasztaltam, az autó “ledadogott” és nagyjából ennyi volt, meg is állt a motor. Motorháztető fel, szűrőház és egyéb dolgok ellenőrzése következett. Minden stimmelt, időközben megállt két helyi is (kb. 2 percen belül), így már hárman néztük a motorteret. Az egyik muki kihúzott egy kábelt (a hőérzékelő szenzor csatlakozóját), úgy tűnt a motor normálisan jár. Leszedtük az akksit, vártunk, visszaraktuk, kábel nélkül mentünk tovább motorhiba lámpával, a leszabályzás miatt kevesebb teljesítménnyel.

Úgy kalkuláltunk megtesszük ezt a kis kört (600 km) Almaty közelében, aztán meglátjuk mi lesz, a szerviz még mindig közel lesz. Szóval érdekes, hogy amíg nem viszed be a szervizbe az autód nincs gond, aztán hopp, minden baja van. De ez pusztán véletlen. Tényleg.

A Kaindy-tó volt az első cél, maga a tó hasonlít a Gyilkos-tóra Romániában, azzal a különbséggel, hogy a víz alatt élnek a fák, csak a felszín felett nem. Így olyan a látvány, minta fejjel lefelé nőnének a fák (márha a vízalatti képeket nézed, mert nagyon hideg a víz, neoprén nélkül nem lehet belemenni pár percnél tovább), egészen másvilági. Odafelé és visszafelé is egy gázlón vezetett az út, ahol Krokodil újfent rászolgált a nevére.

Megaludtunk, másnap alig indult az autó, kábel vissza, kábel le, autó elindul. Hosszas tanácskozás után úgy döntöttünk visszafordulunk mielőtt a többi helyet megnéznénk, mert ha tönkremegy a szenzor teljesen, hidegen már nem tudjuk elindítani az autót nélküle. Így ellocsoltunk több, mint egy tank benzint és elment 2 nap az értékes időnkből.

Viszonylag zökkenőmentesen visszaértünk Almatyba, ahol természetesen nem találtak semmit, megszűnt minden probléma. Vettünk egy tartalékszenzort, majd újra nekivágtunk ugyanannak az útnak. Folyt. köv.

 

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 CamperStudio

Theme by Anders Norén